Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Segítség SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
397
1.20 %-os és 60 %-os alkoholunk van. Mennyi szükséges ezekből, hogy 1 liter 30%-os alkoholt kapjunk?
2. Hány kg vizet kell elpárologtatni 10 kg 25%-os sóoldatból, hogy 40 %-os sóoldatot kapjunk?
3. Egy tartályba 6000 I gázolaj fér. Egy csapon keresztül 2,5 hl gázolaj folyik be egy óra alatt, míg a lefolyón 75 liter folyik le óránként. Mennyi idő alatt telik meg a
tartály, ha mind a csapot és lefolyót is kinyitjuk?
4. Egy tartályba három csapon keresztül engedhetünk vizet. Az elsőn keresztül 4 óra alatt telne meg, a másodikon 3 óra alatt, a harmadikon 2 óra alatt. Hány óra alatt telik meg a tartály, ha mindhárom csapot kinyitjuk?


Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, %
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1,

Keverési egyenlettel:

x liter 20%-os és 1-x liter 60%-os

`x*20+(1-x)*60=1*30`

`x=(1*60-1*30)/(60-20)` = `3/4`

Szükség van tehát `3/4` liter 20%-osra és `1-3/4=1/4` liter 60%-osra.

2,

Ezt így tudod egyenlettel:

`10*25-x*0=(10-x)*40`

`x=(10*(40-25))/40` = 3,75 kg vizet kell elpárologtatni.

3,

x óra alatt befolyik `250*x` liter, kifolyik `75*x` liter.

`250x-75x=6000`

`x=6000/(250-75)` = 34,286 óra alatt telik meg a tartály.

4,

Az első csappal 1 óra alatt `1/4` tartály telik meg, a másodikkal `1/3` tartály, a harmadikkal `1/2` tartály.

Egy óra alatt tehát megtelik `1/2+1/3+1/4=(6+4+3)/12` = `13/12` tartály

1 tartály megtöltéséhez `1/(13/12)` = `12/13` óra szükséges (kb. 55 perc 23 másodperc).
1