Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
347
24,c,d
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Pont és egyenes távolsága: A pontból az egyenesre állított merőleges szakasz hossza.

c,

P(-1;-1) , e: x+2y=7

Az egyenes meredeksége:

`y=-1/2*x+7/2` `rightarrow` `m=-1/2`

A merőleges egyenes meredeksége:

`m_1=-1/m` = 2

Ha van egy pontunk, és egy egyenes meredekségünk, akkor fel tudjuk írni az egyenes egyenletét:

`y_P=m_1*x_P+b`

`-1=2*(-1)+b`

b = 1

A merőleges egyenes egyenlete:

`color(blue)(y=2x+1)`

A két egyenes metszéspontja legyen Q pont(megoldjuk, mint egyenletrendszert):

I. x+2y=7

II. y=2x+1

I. x+2(2x+1)=7

5x+2=7

`x=1`

II. `y=2*1+1` = 3

Q(1;3)

A két pont távolsága:

`d_(PQ)=root()((x_P-x_Q)^2+(y_P-y_Q)^2)` = `root()((-1-1)^2+(-1-3)^2)` = `root()(4+16)` = `color(red)(2*root()(5))`

d,

P(1;3) és e: x=5-2y

Az egyenes meredeksége:

`y=-1/2*x+5` `rightarrow` `m=-1/2`

A merőlegesé: `m_1=-1/m= 2`

Az merőleges egyenlete:

`y_P=m_1*x_P+b`

`-3=2*1+b`

`b=-5`

`color(blue)(y=2x-5)`

A két egyenes metszéspontja:

I. x=5-2y

II. y=2x-5

II. y=2(5-2y)-5 = 10-4y-5

5y = 5 ; y=1

I. x = `5-2*1` = 3

Q(3;1)

A két pont távolsága:

`d_(PQ)=root()((x_P-x_Q)^2+(y_P-y_Q)^2)` = `root()((1-3)^2+(-3-1)^2)` = `root()(2^2+4^2)` = `root()(20)` = `color(red)(2*root()(5))`.

Ábra
0