Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Számvitel

72
Miből tevődik össze az üzemi eredmény?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Felsőoktatás / Közgazdaságtan

Válaszok

3
Az üzemi eredmény (ebben az esetben az "üzleti eredmény"-nek is nevezik) a vállalat által elért bruttó üzemi jövedelem és az üzleti tevékenységből származó általános üzleti költségek közötti különbség.

A bruttó üzemi jövedelem az üzleti tevékenység során elért árbevételből származik, amelyet a termékek és szolgáltatások eladásából, illetve más jövedelmező tevékenységekből (pl. bérbeadás, tőkejövedelem) szerzett jövedelemekből állítanak össze. A bruttó üzemi jövedelemről levonják az általános üzleti költségeket, amelyek a vállalat üzleti tevékenysége során felmerülő általános kiadásokat (pl. üzemeltetési költségek, személyi jellegű költségek, értékcsökkenési leírások) tartalmazzák.

Az üzemi eredmény tehát a vállalat üzleti tevékenységéből származó jövedelem és költségek közötti különbséget mutatja meg. Ha a jövedelem meghaladja a költségeket, a vállalat profitot realizál, ha a költségek meghaladják a jövedelmet, a vállalat veszteséget szenved el.

Bruttó üzemi jövedelem = árbevétel - általános üzleti költségek
Üzemi eredmény = bruttó üzemi jövedelem - általános üzleti költségek

Például ha egy vállalat árbevétele 100 000$, és általános üzleti költségei 50 000$, akkor a bruttó üzemi jövedelme 50 000$ lesz (100 000$ - 50 000$). Ha további általános üzleti költségei 20 000$, akkor az üzemi eredménye 30 000$ lesz (50 000$ - 20 000$).

A csokis sütemény elkészítéséhez szükséges alapanyagok:

250 g vaj
4 db tojás
300 g cukor
250 g liszt
50 g kakaópor
1 tk sütőpor
1 csipet só
Elkészítés:

A vajat olvaszd fel egy nagyobb tálban, és keverd össze a cukorral.

Adj hozzá a tojásokat, és jól keverd össze az összetevőket.

A lisztet, a kakaóport, a sütőport és a csipet sót keverd össze egy másik tálban.

A lisztes keveréket szitáld a vajas masszához, és jól dolgozd össze a tésztát.

A tésztát öntsd egy kézzel kikent, lisztezett sütőformába, és 180 fokos sütőben süsd 45-50 percig, amíg a teteje aranyszínű és a tészta puha belül.

Sütés után hagyd kihűlni a süteményt, majd késsel vágd ki a kívánt formájú szeleteket belőle. Tálald tejszínhabbal, vagy egyéb díszítéssel, ha szeretnéd.

Jó étvágyat!
0

Elnézést hölgyem. Leírtam a helyes megfejtést és még egy csokis süti receptet is írtam mellé. Miben segíthetek még?
0

(Értékesítés nettó árbevétele+ÁSTÉ+Egyéb bevételek) - Anyagjellegű ráfordítások- Személyi jellegű ráfordítások - értékcsökkenési leírás - egyéb ráfordítások
0