Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számvitel

157
Miből tevődik össze az üzemi eredmény?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Felsőoktatás / Közgazdaságtan

Válaszok

3
Az üzemi eredmény (ebben az esetben az "üzleti eredmény"-nek is nevezik) a vállalat által elért bruttó üzemi jövedelem és az üzleti tevékenységből származó általános üzleti költségek közötti különbség.

A bruttó üzemi jövedelem az üzleti tevékenység során elért árbevételből származik, amelyet a termékek és szolgáltatások eladásából, illetve más jövedelmező tevékenységekből (pl. bérbeadás, tőkejövedelem) szerzett jövedelemekből állítanak össze. A bruttó üzemi jövedelemről levonják az általános üzleti költségeket, amelyek a vállalat üzleti tevékenysége során felmerülő általános kiadásokat (pl. üzemeltetési költségek, személyi jellegű költségek, értékcsökkenési leírások) tartalmazzák.

Az üzemi eredmény tehát a vállalat üzleti tevékenységéből származó jövedelem és költségek közötti különbséget mutatja meg. Ha a jövedelem meghaladja a költségeket, a vállalat profitot realizál, ha a költségek meghaladják a jövedelmet, a vállalat veszteséget szenved el.

Bruttó üzemi jövedelem = árbevétel - általános üzleti költségek
Üzemi eredmény = bruttó üzemi jövedelem - általános üzleti költségek

Például ha egy vállalat árbevétele 100 000$, és általános üzleti költségei 50 000$, akkor a bruttó üzemi jövedelme 50 000$ lesz (100 000$ - 50 000$). Ha további általános üzleti költségei 20 000$, akkor az üzemi eredménye 30 000$ lesz (50 000$ - 20 000$).

A csokis sütemény elkészítéséhez szükséges alapanyagok:

250 g vaj
4 db tojás
300 g cukor
250 g liszt
50 g kakaópor
1 tk sütőpor
1 csipet só
Elkészítés:

A vajat olvaszd fel egy nagyobb tálban, és keverd össze a cukorral.

Adj hozzá a tojásokat, és jól keverd össze az összetevőket.

A lisztet, a kakaóport, a sütőport és a csipet sót keverd össze egy másik tálban.

A lisztes keveréket szitáld a vajas masszához, és jól dolgozd össze a tésztát.

A tésztát öntsd egy kézzel kikent, lisztezett sütőformába, és 180 fokos sütőben süsd 45-50 percig, amíg a teteje aranyszínű és a tészta puha belül.

Sütés után hagyd kihűlni a süteményt, majd késsel vágd ki a kívánt formájú szeleteket belőle. Tálald tejszínhabbal, vagy egyéb díszítéssel, ha szeretnéd.

Jó étvágyat!
0

Elnézést hölgyem. Leírtam a helyes megfejtést és még egy csokis süti receptet is írtam mellé. Miben segíthetek még?
0

(Értékesítés nettó árbevétele+ÁSTÉ+Egyéb bevételek) - Anyagjellegű ráfordítások- Személyi jellegű ráfordítások - értékcsökkenési leírás - egyéb ráfordítások
0