Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
345
IV.
1,4,5,6,7 és feladatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`log_2 (x+1)+log_2 3 = log_2 24`

A logaritmusos feladatoknál különösen fontosak a kezdeti feltételek.

`x gt -1`

`log_2 (3*(x+1) = log_2 24`

Ha az alapok megegyeznek, az argumentum is egyenlő.

`3(x+1)=24`

`x+1=8`

`x=7`

A kezdeti feltételnek megfelel, ez megoldása az egyenletnek.

Ellenőrzés:

`log_2 (7+1) + log_2 3 = log_2 24`

`log_2 (3*8) = log_2 24`

`log_2 24 = log_2 24`

b,

`log_2 (3x+4)-log_2 5 = log_2 (x+2)`

Felt: `x gt -4/3`

`log_2 ((3x-4)/5) = log_2 (x+2)`

`(3x-4)/5=x+2`

`3x-4=5x+10`

`2x=-14`

`x=-7` A kezdeti feltételeknek ez nem felel meg, az egyenletnek nincs megoldása.

4, g,

`log_4 (5x+7)-log_4(x+5)=log_4 3`

Felt: `x gt -7/5`

`log_4((5x+7)/(x+5))=log_4 3`

`(5x+7)/(x+5)=3`

`5x+7=3x+15`

`2x=8`

`x=4` A kezdeti feltételnek megfelel, ez megoldása az egyenletnek.

Ellenőrizni mindig.

h,

`2*log_3 (4x+8)-log_3 (3x+5)=log_3 (x+9)`

Felt: `x gt -5/3`

`log_3 ((4x+8)^2/(3x+5))=log_3 (x+9)`

`(4x+8)^2/(3x+5)=x+9`

`16x^2+64x+64=3x^2+32x+45`

`13x^2+32x+19=0`

`x_(1,2)=(-32 pm root()(32^2-4*13*19))/(2*13)` = `(-32 pm 6)/26`

`x_1` = -1 `in` É.T.

`x_2` = `-19/13` `in` É.T.

Megoldások: `x_1=-1` ; `x_2=-19/13`.

5, i,

`lg(3x+5)+lg(x+5)=lg(43x-5)`

Felt: `x gt 5/43`

`(3x+5)(x+5)=43x-5`

`3x^2+20x+25=43x-5`

`3x^2-23x+30=0`

`x_(1,2)=(23 pm root()(23^2-4*3*30))/(2*3)` = `(23 pm 13)/6`

`x_1=6` `in` É.T.

`x_2=5/3` `in` É.T.

Megoldás: `x_1=6` és `x_2=5/3`

j,

`lg 5 + lg(x+5)-2*lg(3x-1)=-lg(x+13)`

Felt: `x gt 1/3`

`lg((5*(x+5)/(3x-1)^2)=lg(1/(x+13))`

`(5*(x+5))/(3x-1)^2=1/(x+13)`

`5*(x+5)(x+13)=(3x-1)^2`

`5(x^2+18x+65)=9x^2-6x+1`

`4x^2-96x-324=0`

`x^2-24x-81=0`

`(x+3)(x-27)=0`

`x_1=-3` `notin` É.T.

`x_2=27` `in` É.T.

Megoldás: x=27.

6, k,

`log_4 (4x-7)-log_4 (1-x)=log_4(7x+3)`

Felt: `-3/7 lt x lt 1`

`(4x-7)/(1-x)=7x+3`

`4x-7=(7x+3)(1-x)`

`4x-7=-7x^2+4x+3`

`7x^2=10`

`x_1=root()(10/7)` `notin` É.T. (1-nél nagyobb)

`x_2=-root()(10/7)` `notin` É.T. (ez meg -1-nél kisebb)

Nincs megoldás.

l,

`lg(x-8)-lg(3x-4)=lg(x-5)`

Felt: `x gt 8`

`(x-8)/(3x-4)=x-5`

`x-8=(x-5)(3x-4)`

`x-8=3x^2-19x+20`

`3x^2-20x+28=0`

`x_(1,2)=(20 pm root()(20^2+4*3*28))/(2*3)` = `(20 pm 8)/6`

`x_1=14/3` `notin` É.T.

`x_2=2` `notin` É.T.

nincs megoldás


7, m,

`log_5 2-log_5 (x-6)=log_5 (x-3) - 1`

felt: `x gt 6`

`log_5 (2/(x-6))=log_5 ((x-3)/5)`

`2/(x-6)=(x-3)/5`

`(x-6)(x-3)=10`

`x^2-9x+18=10`

`x^2-9x+8=0`

`(x-1)(x-8)=0`

`x_1=1` `notin` É.T.

`x_2=8` `in` É.T.

Megoldás: x = 8

n,

`log_8 (3x+1)+log_8 (5x-1)=4/3`

Felt: `x gt 1/5`

`log_8 (3x+1)+log_8 (5x-1)=log_8 8^(4/3)`

`8^(4/3)` = `root(3)(8^4)` = `2^4` = 16

`(3x+1)(5x-1)=16`

`15x^2+2x-1=16`

`15x^2+2x-17=0`

`x_(1,2)=(-2 pm root()(2^2+4*15*17))/(2*15)` = `(-2 pm 32)/30`

`x_1=1` `in` É.T.

`x_2=-17/15` `notin` É.T.

Megoldás: `x=1`
0