Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH-számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1181
100 cm3 0,5 mol/dm3 koncentrációjú salétromsav-oldathoz öntünk 250 cm3 0,25 mol/dm3-es nátrium-hidroxid-oldatot. A keletkezett oldatot 2 dm3-re hígítjuk. Mekkora pH-jú oldatot nyerünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
HNO3+NaOH --> NaNO3 + H2O

Tehát összesen van 0,1*0,5=0,05 mol HNO3 és 0,25*0,25=0,0625 mol NaOH. A reakcióegyenletből látszik, hogy mindenből ugyanannyi kell, vagyis a 0,05 mol salétromsav ugyanennyi nátrium-hidroxidot tud közömbösíteni. Vagyis marad feleslegben 0,0125 mol NaOH. A hígított oldat hidroxidion-koncentrációja tehát `(0.0125 mol)/(2dm^3)=0.00625 (mol)/(dm^3)`. Innen `pOH=-log0.00625~~2.2`, ebből pedig `pH~~14-2.2=11.8`.
0