Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koszinusz-szinusz

Főoldal » Középiskola » Matematika
905
10. Egy háromszög egyik oldala 21cm, a vele szemközti szög 80°, a másik két oldalának arány 3:4. Mekkorák az oldalak? 3. Egy kikötőből egy csónak elindult északi irányba 60 km/h-s sebességgel. Két óra múlva észak-keleti irányba fordult, és 70 km/h-s sebességgel haladt tovább. Az indulástól számítva 3 óra 20 perc elteltével zátonyra futott. Milyen messze volt légvonalban ekkor a kiindulási helyétől? A kiindulási irányhoz képest milyen szögben induljon az a mentőcsónak, amelyik legrövidebb úton akar odaérni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

c = 21 cm

`gamma` = 80°

Legyenek a hiányzó oldalak 3x és 4x cm hosszúságúak.

Ekkor a koszinusztételt felírva:

`c^2=a^2+b^2-2*a*b*cosgamma`

`21^2=(3x^2)+(4x)^2-(2*3x*4x*cosgamma)`

`441=9x^2+16x^2-(24x^2*cos80)`

`441=20,83x^2`

`x=root()(441/20.83)`=4,6

`a=3x` = `3*4.6` = 13,8 cm

`b=4x` = `4*4.6` = 18,4 cm

A másik kérdésre a válasz: https://ehazi.hu/q/122635/
0