Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
8,9,10
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A(-2;2) , B(3;-3) , C(5;3)

Kellenek hozzá az oldalak meredeksége és az oldalfelező pontok.

`m_(AB)` = `(y_B-y_A)/(x_B-x_A)` = `(-3-2)/(3-(-2))` = `-5/5` = -1

Az oldalfelező merőleges meredeksége:

`m(OF)_(AB)` = `-1/m_(AB)` = 1

`F(AB)` = `(x_B+x_A)/2;(y_B+y_A)/2)` = `(3+(-2))/2;(-3+2)/2` = `(1/2;-1/2)`

Ha ismerjük egy egyenes pontját és a meredekségét, akkor fel tudjuk írni az egyenletét:

`y_F(AB)=m(OF)_(AB)*x_F(AB)+b_(AB)`

`-1/2=1*1/2+b_(AB)`

`b_(AB)=-1`

Az egyik oldalfelező merőleges egyenlete:

`color(red)(y=x-1)`

II.

`m_(AC)=(y_C-y_A)/(x_C-x_A)` = `(3-2)/(5-(-2))` = `1/7`

A felezőmerőlegesé: `m(OF)_(AC)=-1/m_(AC)` = -7

`F(AC)`: `(x_C+x_A)/2;(y_C+y_A)/2` : `(5+(-2))/2;(3+2)/2` : `(3/2;5/2)`

`y_F(AC)=m(OF)_(AC)*x_F(AC)+b_(AC)`

`5/2=(-7)*3/2+b_(AC)`

`b_(AC)=5/2+21/2` = 13

A másik oldalfelező merőleges egyenlete:

`color(red)(y=-7x+13)`

III.

`m_(BC)=(y_C-y_B)/(x_C-x_B)` = `(3-(-3))/(5-3)` = `6/2` = 3

A felezőmerőlegesé: `m(OF)_(BC)=-1/m_(BC)` = `-1/3`

`F(BC)` : `(x_C+x_B)/2;(y_C+y_B)/2` : `(5+3)/2;(3+(-3))/2` : `(4;0)`

`y_F(BC)=m(OF)_(BC)*x_F(BC)+b_(BC)`

`0=-1/3*4+b_(BC)`

`b_(BC)=4/3`

A harmadik oldalfelező merőleges egyenlete:

`color(red)(y=-1/3*x+4/3)` vagy felírhatod így: `3y+x=4`

b,

Ha behelyettesítjük az adott pontot mindhárom egyenletbe és azonosságot kapunk, akkor a pont illeszkedik mindhárom egyenesre.

`O(7/4;3/4)`

I. `3/4=7/4-1`

II. `3/4=(-7)*7/4+13`

III. `3/4=-1/3*7/4+4/3`

c,

Az oldalfelező merőlegesek egyenlő távolságra vannak a csúcsoktól. Két oldalfelező merőleges metszéspontja egyenlő távolságra van mindhárom csúcstól. Ez a pont a háromszög köré írható kör középpontja.

`d_(OA)=root()((x_O-x_A)^2+(y_O-y_A)^2)` = `root()((7/4-(-2))^2+(3/4-2)^2)` = `root()((15/4)^2+(-5/4)^2)` = `root()(250)/4`

`d_(OB)=root()((x_O-x_B)^2+(y_O-y_B)^2)` = `root()((7/4-3)^2+(3/4-(-3))^2)` = `root()((-5/4)^2+(15/4)^2)` = `root()(250)/4`

`d_(OC)=root()(x_O-x_C)^2+(y_O-y_C)^2)` = `root()((7/4-5)^2+(3/4-3)^2)` = `root()((-13/4)^2+(-9/4)^2)` = `root()(250)/4` = `5/4*root()(10)`
0