Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segít megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
334
25,26 feladatban valaki tud segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör általános egyenlete: `(x-a)^2+(y-b)^2=r^2` ; ahol a kör középpontja (a;b) és sugara r.

25

a,

`x^2+y^2-6x-6y-7=0`

`x^2-6x+y^2-6y-7=0`

`(x-3)^2-9+(y-3)^2-9-7=0`

`(x-3)^2+(y-3)^2-25=0`

`(x-3)^2+(y-3)^2=5^2`

Ez egy kör egyenlete, középpontja O(3;3) ; sugara r=5.

c,

`x^2+y^2+4x-2y=-5`

`x^2+4x+y^2-2y=-5`

`(x+2)^2-4+(y-1)^2-1=-5` /+5

`(x+2)^2+(y-1)^2=0`

Ez egy pont lesz, egy 0 sugarú kör.

e,

`x^2+y^2-8y+16=0`

`x^2+(y-4)^2-16+16=0`

`x^2+(y-4)^2=0`

Ez is egy pont.

g,

`x^2-3x+1.25-y^2+2y=0`

`(x-1.5)^2-2.25+1.25-(y-1)^2+1=0`

`(x-1.5)^2-(y-1)^2=0`

Ez sem kör egyenlet (a `-y^2` miatt).

26, b,

`x^2-y^2=0`

Mint az előzőnél, ez sem kör egyenlet.

d,

`x^2+y^2-12x+6y-55=0`

`x^2-12x+y^2+6y-55=0`

`(x-6)^2-36+(y-3)^2-9-55=0`

`(x-6)^2+(y+3)^2=10^2`

Ez egy kör egyenlete; középpontja O(6;-3), sugara r=10.

f,

`x^2+2xy+y^2=4`

A kör egyenletben nincsenek vegyes tagok, ez nem kör egyenlet.
0