Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 7.osztályos

214
Sziasztok! Ebben kérném a segítségeteket. Ha lehet a 2. feladat b részét magyarázattal. Meg szeretném érteni miért endoterm illetve exoterm folyamat. Köszönöm szépen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Kémiai változás: A kémiai reakció változás, az anyagnak új anyaggá történő átalakulása. A kémiai reakciók többnyire együtt járnak fizikai változással is (például hőfejlődés, halmazállapot-változás, színváltozás), azonban attól megkülönbözteti az anyag lényegét érintő, a kiindulásitól eltérő kémiai valóság.

Exoterm változás: exoterm reakciónak nevezzük a hőfelszabadulással járó kémiai reakciókat.
0

Kémiai változás során az anyag összetétele megváltozik. Új anyag jön létre.
Ezzel szemben fizikai változás során az anyag összetétele nem változik meg. Például a víz halmazállapot változásakor a víz víz marad, csak fagyáskor szilárd, olvadáskor/lecsapódáskor folyékony, párolgás során gőz halmazállapotú víz keletkezik.

Exoterm folyamat során az anyag energiája csökken, a környezeté nő (az égési folyamatok jellemzően ilyenek).

Az endoterm folyamat ennek az ellenkezője, az anyag energiája nő, a környezeté csökken (például olyan esetben, amikor az anyagot állandóan melegíteni kell ahhoz, hogy a folyamat végbe menjen).


Táblázat:
exoterm fizikai változás:
7. a víz fagyása, mert ilyenkor a víz hőmérsékletét (pontosabban a belső energiáját) csökkenteni kell ahhoz, hogy az megfagyjon. A levegő energiája eközben nő. (Tudom, hogy ezt nehéz megérteni, mert a hűtő összességében energiát fogyaszt, de ez egy összetett folyamat. Ilyenkor az anyag és a közvetlen környezete energiáját kell mindig nézni. A víz leadja a hőt, ezt a hőt a vízzel közvetlenül érintkező edény veszi fel. Az edény hőjét a hűtő levegője, majd a hűtő fala veszi fel, amit a hűtőközeg vesz fel. A hűtőközeget egy kompresszor áramoltatja, ehhez kell a villanymotor energiája, ami áramot fogyaszt a működéséhez. Így összességében a fagyasztás endoterm folyamat, de maga a fagyás halmazállapotváltozás exoterm és fizikai.)
Ha a természetes fagyást nézzük, akkor a hideg levegő hatására a víz megfagy. A víz által leadott energiát a hideg levegő veszi fel, így a víz/levegő rendszerben a fagyás endoterm lesz a víz szempontjából.

exoterm kémiai változás:
1. a szén égése. Exoterm, mert spontán folyamatban hő szabadul fel, és kémiai változás, mert új anyag jön létre: a szénből szén-dioxid gáz keletkezik.
4. nátrium-hidroxid oldása vízben. Exoterm, mert az oldódáskor az edény (környezet) felmelegszik. Tapintással is érzékeljük. Kémiai változás, mert proton átmenettel történő kémiai reakció játszódik le.

endoterm fizikai változás:
2. a jég olvadása, mert a jeget folyamatosan melegíteni kell ahhoz, hogy megolvadjon. Fizikai, mert a víznek csak a halmazállapota változik meg, végig víz marad. Nem keletkezik új anyag.
6. mentol szublimációja. Mi történik? A szilárd mentol közvetlenül gőzzé alakul, szublimál. Ehhez energiára van szükség a környezettől, ezért endoterm a folyamat (a hűsítő hatást érezzük is). A mentol ettől nem válik másik anyaggá, ezért fizikai a folyamat, nem keletkezik új anyag.

endoterm kémiai változás:
3. vízbontás elektromos árammal. Endoterm, mert áramot/energiát használunk fel a folyamathoz. Kémiai, mert új anyagok keletkeznek: a víz bomlik hidrogén gázra és oxigén gázra.
5. hipermangán bomlása. Endoterm, mert a bomláshoz folyamatosan melegíteni kell az anyagot, a környezettől energia (hő) megy az anyag felé. Kémiai változás, mert új anyag keletkezik: oxigén gáz fejlődik.

1