Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
496
Egy számtani sorozat harmadik tagja 13. Tízedik tagja 48. Mennyi a sorozat első tagja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

`a_3=a_1+2d=13`

`a_(10)=a_1+9d=48`

Kivonjuk a két egyenletet egymásból:

`(a_1+9d)-(a_1+2d)=7d=48-13=35`

`d=35/7=5`

`a_1+2d=a_1+2*5=13`

`a_1=13-2*5=3`

A sorozat első tagja 3.
0