Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
390
7-25 ig nem nagyon értem mit kell csinálni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
7,

`7^(2x-1)=9^(4x-2)`

`7^(2x-1)=9^(2*(2x-1))`

`7^(2x-1)=81^(2x-1)`

A kitevők egyenlők, az alapok viszont különböznek; ez csak úgy lehetséges, ha a kitevő nulla (mert akkor az exponenciális kifejezés értéke mindkét esetben 1).

2x-1=0 /+1

2x=1 /:2

`color(red)(x=1/2)`

b,

`(1/16)^(4-2|x-3|)=256`

`(1/16)^(4-2|x-3|)=(1/16)^(-2)`

Az alapok megegyeznek, a kitevők is egyenlők:

`4-2|x-3|=-2`

Az abszolutérték függvényt két részre bontjuk, ahol előjelet vált, ez az x=3 helyen lesz.

I. Ha `x lt 3`

`4-2*(-x+3)=-2`

`4+2x-6=-2`

`2x-2=-2` /+2

`color(red)(x=0)` Mivel ez kisebb 3-nál, így ez megoldása az egyenletnek.

II. Ha `x ge 3`

`4-2(x-3)=-2`

`4-2x+6=-2`

`10-2x=-2` /-10

`-2x=-12` /:(-2)

`color(red)(x=6)` Ez eleme az értelmezési tartománynak, ez megoldása az egyenletnek.


c,

`0.5^(x^2+2x-35)=1`

nulladik hatvány egy, ezért a kitevő értéke nulla.

`x^2+2x-35=0`

Megoldóképlet vagy szorzattá alakítás:

`(x-5)(x+7)=0`

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`color(red)(x_1=5)`

`color(red)(x_2=-7)`

8, d,

`16^(|x|-2)=4`

16-nak a négyzetgyöke, vagyis az `1/2`-dik hatványa 4.

`16^(|x|-2)=16^(1/2)`

`|x|-2=1/2` /+2

`|x|=5/2`

`color(red)(x_1=5/2)` ; `color(red)(x_2=-5/2)`.

e,

`(5/3)^(3x+7)=(9/25)^(x-3)`

`(5/3)^(3x+7)=(25/9)^(3-x)`

`(5/3)^(3x+7)=(5/3)^(2(3-x))`

`3x+7=2(3-x)`

`3x+7=6-2x` /-7

`3x=-1-2x` /+2x

`5x=-1` /:5

`color(red)(x=-1/5)`

f,

`100^x=0.000001`

`10^(2x)=10^(-6)`

`2x=-6`

`color(red)(x=-3)`

9, g,

`49^x=-7`

Ennek nincs megoldása, 49 akárhanyadik kitevője nagyobb nullánál.

h,

`(1/0.3)^(4+3x)=(100/9)^x`

`(1/(3/10))^(4+3x)=(10+3)^(2x)`

`(10/3)^(4+3x)=(10/3)^(2x)`

`4+3x=2x` /-3x

`-x=4`

`color(red)(x=-4)`

i,

`7^(2-4x)=1/49^(7+6x)`

`7^(2-4x)=7^(-2(7+6x))`

`2-4x=-14-12x` /+14

`16-4x=12x` /+4x

`16x=16` /:16

`color(red)(x=1)`

10, a,

`125*5^(3x)=27*27^x`

`5^3*5^(3x)=3^3*3^(3x)`

`5^(3x+3)=3^(3x+3)`

A kitevők egyenlők, csak akkor lehet, ha a kitevő értéke nulla.

`3x+3=0` /-3

`3x=-3` /:3

`color(red)(x=-1)`

b,

`3*16^x=2*9^(2x)`

`3*2^(4x)=2*3^(4x)` /:3 :2

`2^(4x-1)=3^(4x-1)`

`4x-1=0` /+1

`4x=1` /:4

`color(red)(x=1/4)`

11, c,

`9*2^x*5^x=100*3^x`

`3^2*10^x=10^2*3^x` /:100 :9

`10^(x-2)=3^(x-2)`

x-2 = 0

`color(red)(x=2)`

d,

`8^(x+1)+4*5^(3x+2)=125^(x+1)+2^(3x+2)`

`2^(3x+3)+4*5^(3x+2)=5^(3x+3)+2^(3x+2)`

`8*2^(3x)+4*25*5^(3x)=125*5^(3x)+4*2^(3x)`

Az azonos alapú tagokat egy oldalra rendezzük.

`8*2^(3x)-4*2^(3x)=125*5^(3x)-100*5^(3x)`

`4*2^(3x)=25*5^(3x)` /:25 ; /:`2^(3x)`

`4/25=(5/2)^(3x)`

`(5/2)^(-2)=(5/2)^(3x)`

`3x=-2`

`color(red)(x=-2/3)`

12, e,

`2^(2x+4)=7*4^x+7*3^x+3^(x+2)`

`4^(x+2)=7*4^x+7*3^x+9*3^x`

`16*4^x=7*4^x+16*3^x` /-`7*4^x`

`9*4^x=16*3^x` /:9 ; :`3^x`

`(4/3)^x=16/9`

`(4/3)^x=(4/3)^2`

`color(red)(x=2)`

f,

`3^(2x+3)-5*2^(4x)=11*9^x+4^(2x+1)`

`27*3^(2x)-5*4^(2x)=11*3^(2x)+4*4^(2x)`

egy oldalra rendezzük az azonos alapú tagokat.

`(27-11)*3^(2x)=(4+5)*4^(2x)`

`4^2*3^(2x)=3^2*4^(2x)` /:`4^2` ; :`4^(2x)`

`(3/4)^(2x)=(3/4)^2`

2x = 2

`color(red)(x=1)`

13, a,

`2^(x+3)+2^(x+1)=10`

`8*2^x+2*2^x=10`

`10*2^x=10` /:10

`2^x=1`

`color(red)(x=0)`

b,

`5^(x+4)-5^(x+2)=24`

`5^4*5^x-5^2*5^x=24`

`625*5^x-25*5^x=24`

`(625-25)*5^x=24`

`600*5^x=24` /:600

`5^x=24/600` = `1/25` = `5^(-2)`

`color(red)(x=-2)`

14, c,

`2*3^(x-1)+3^(x+3)=83`

`2*1/3*3^x+3^3*3^x=83`

`(27 2/3)*3^x=83` /: `27 2/3`

`3^x=3`

`color(red)(x=1)`

d,

`3^x-3^(x-1)-7*3^(x-3)=33`

`3^x-1/3*3^x-7*1/27*3^x=33`

`(1-1/3-7/27)*3^x=33`

`11/27*3^x=33` /:`11/27`

`3^x=81=3^4`

`color(red)(x=4)`

15, e,

`3*2^(x+2)-5*2^x-3*2^(x-2)=50`

`3*4*2^x-5*2^x-3*1/4*2^x=50`

`(12-5-3/4)*2^x=50`

`25/4*2^x=50` /:`25/4`

`2^x=8=2^3`

`color(red)(x=3)`

f,

`10^(x+1)-4*10^x-3*10^(x-1)=570`

`10*10^x-4*10^x-3/10*10^x=570`

`(10-4-3/10)*10^x=570`

`57/10*10^x=570` /:`57/10`

`10^x=100=10^2`

`color(red)(x=2)`

16,g,

`5^x-2*5^(x-1)-4*5^(x-2)+3*5^(x-3)=58`

`5^x-2/5*5^x-4/25*5^x+3/125*5^x=58`

`(1-2/5-4/25+3/125)*5^x=58`

`(125-50-20+3)/125*5^x=58`

`58/125*5^x=58` /:`58/125`

`5^x=125=5^3`

`color(red)(x=3)`

17, h

`5*2^(x+1)-3*2^x-7*2^(x-1)+3*2^(x-3)-9*2^(x-2)=26`

`5*2*2^x-3*2^x-7/2*2^x+3/8*2^x-9/4*2^x=26`

`(10-3-7/2+3/8-9/4)*2^x=26`

`(80-24-28+3-18)/8*2^x=26`

`13/8*2^x=26` /:`13/8`

`2^x=16=2^4`

`color(red)(x=4)`

18, a

`4^x-3*2^x+2=0`

`(2^x)^2-3*2^x+2=0`

`2^x=a` helyettesítéssel:

`a^2-3a+2=0`

megoldóképlet vagy szorzattá alakítás

`(a-2)(a-1)=0`

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla

`a_1=2` `rightarrow` `2^x=2` `rightarrow` `color(red)(x_1=1)`

`a_2=1` `rightarrow` `2^x=1` `rightarrow` `color(red)(x_1=0)`

b,

`9^x-12*3^x+27=0`

`(3x)^2-12*3^x+27=0`

`3^x=a` helyettesítés

`a^2-12a+27=0`

megoldóképlet vagy szorzattá alakítás

`(a-3)(a-9)=0`

`a_1=3` `rightarrow` `3^x=3` `rightarrow` `color(red)(x_1=1)`

`a_2=9` `rightarrow` `3^x=9` `rightarrow` `color(red)(x_2=2)`

c,

`25^x-30*5^x+125=0`

`(5^x)^2-30*5^x+125=0`

`5^x=a` helyettesítéssel

`a^2-30a+125=0`

megoldóképlet

`(a-5)(a-25)=0`

`a_1=5` `rightarrow` `5^x=5` `rightarrow` `color(red)(x_1=1)`

`a_2=25` `rightarrow` `5^x=25` `rightarrow` `color(red)(x_2=2)`

d,

`2*4^x-17*2^x+8=0`

`2*(2^x)^2-17*2^x+8=0`

`2^x=a` helyettesítéssel

`2a^2-17a+8=0`

`a_(1,2)=(17pmroot()(17^2-4*2*8))/(2*4)` = `(17pm15)/4`

`a_1` = 8 `rightarrow` `2^x=8` `rightarrow` `color(red)(x_1=3)`

`a_2` = `1/2` `rightarrow` `2^x=1/2` `rightarrow` `color(red)(x_2=-1)`

20, e

`9^(x+1)-28*3^x+3=0`

`9*(3^x)^2-28*3^x+3=0`

`3^x=a` helyettesítés

`9a^2-28a+3=0`

`a_(1,2)=(28 pm root()(28^2-4*9*3))/(2*9)` = `(28 pm 26)/18`

`a_1=3` `rightarrow` `3^x=3` `rightarrow` `color(red)(x_1=1)`

`a_2=1/9` `rightarrow` `3^x=1/9` `rightarrow` `color(red)(x_2=-2)`

f,

`16^(x+1)-65*4^x+4=0`

`16*(4^x)^2-65*4^x+4=0`

`4^x=a`

`16a^2-65a+4=0`

`a_(1,2)=(65 pm root()(65^2-4*16*4))/(2*16)` = `(65 pm 63)/32`

`a_1=4` `rightarrow` `4^x=4` `rightarrow` `color(red)(x_1=1)`

`a_2=1/16` `rightarrow` `4^x=1/16` `rightarrow` `color(red)(x_2=-2)`

21, g

`3*4^x-94*2^x-64=0`

`3*(2^x)^2-94*2^x-64=0`

`2^x=a`

`3a^2-94a-64=0`

`a_(1,2)=(94 pm root()(94^2+4*3*64))/(2*3)` = `(94 pm 98)/6`

`a_1=-2/3` `rightarrow` `2^x=-2/3` `rightarrow` nincs ilyen x.

`a_2=32` `rightarrow` `2^x=32` `rightarrow` `color(red)(x=5)`.

h,

`9^(x+1/2)+26*3^x-9=0`

`3^(2x+1)+26*3^x-9=0`

`3*(3^x)^2+26*3^x-9=0`

`3^x=a` helyettesítéssel

`3a^2+26a-9=0`

`a_(1,2)=(-26 pm root()(26^2+4*3*9))/(2*3)` = `(-26 pm 28)/6`

`a_1=-9` `rightarrow` `3^x=-9` `rightarrow` nincs ilyen x.

`a_2=1/3` `rightarrow` `3^x=1/3` `rightarrow` `color(red)(x=-1)`.

22 i,

`10^x+200/10^x=30` /*`10^x`

`(10^x)^2+200=30*10^x`

`(10^x)^2-30*10^x+200=0`

`10^x=a` helyettesítéssel

`a^2-30a+200=0`

`a_(1,2)=(30 pm root()(30^2-4*200))/2` = `(30 pm 10)/2`

`a_1=20` `rightarrow` `10^x=20` `rightarrow` `color(red)(x_1=lg20)` (ha már volt szó a logaritmusról)

`a_2=10` `rightarrow` `10^x=10` `rightarrow` `color(red)(x_2=1)`

j,

`0.2^x=24/5+5^x`

`5^(-x)=24/5+5^x` /`*5*5^x`

`5=24*5^x+5*(5^x)^2`

`5^x=a`

`5a^2+24a-5=0`

`a_(1,2)=(-24 pm root()(24^2+4*5*5))/(2*5)` = `(-24 pm 26)/10`

`a_1=-5` `rightarrow` `5^x=-5` `rightarrow` nincs ilyen x.

`a_2=1/5` `rightarrow` `5^x=1/5` `rightarrow` `color(red)(x=-1)`

23 k

`10^x+10^(-x)=2`

`10^x=a`

`a+1/a=2` /`*a`

`a^2-2a+1=0`

`(a-1)^2=0`

a=1 `rightarrow` `10^x=1` `rightarrow` `color(red)(x=0)`

l,

`9^(x+1/2)+9*3^(x-1)=4/3`

`3^(2x+1)+9/3*3^x=4/3`

`3*(3^x)^2+3*3^x=4/3`

`3^x=a`

`3a^2+3a-4/3=0`

`a_(1,2)=(-3 pm root()(3^2+4*3*4/3))/(2*3)` = `(-3 pm 5)/6`

`a_1=-4/3` `rightarrow` `3^x=-4/3` `rightarrow` nincs ilyen x

`a_2=1/3` `rightarrow` `3^x=1/3` `rightarrow` `color(red)(x=-1)`

24 a

I. `2^x+3^y=7`

II. `5*2^x-3*3^y=11`

`2^x=a` és `3^y=b` helyettesítéssel

I. `a+b=7`

II. `5a-3b=11`

Mint az egyenletrendszert, megoldod.

elsőt szorzod hárommal, majd összeadod a két egyenletet.

I. 3a+3b=21

II. 5a-3b=11

I. + II.:

`8a=32`

`a=4` `rightarrow` `2^x=4` `rightarrow` `color(red)(x=2)`

`b=7-a` = `7-4=3` `rightarrow` `3^y=3` `rightarrow` `color(red)(y=3)`

b,

`7^x+5*2^y=41`

`5*7^x+3*2^y=29`

`7^x=a` és `5^y=b` helyettesítéssel

I. `a+5b=41`

II. `5a+3b=29`

I*5: `5a+25b=205`

I. - II.:

`22b=176`

`b=8` `rightarrow` `2^y=8` `rightarrow` `color(red)(y=3)`

`a=41-5*8` = 1 `rightarrow` `7^x=1` `rightarrow` `color(red)(x=0)`

25 c,

`3*4^x+4*3^y=42`

`11*4^x-3^y=13`

`4^x=a` és `3^y=b` helyettesítéssel

I. `3a+4b=42`

II. `11a-b=13`

II.*4: `44a-4b=52`

I. + II.: `47a=94`

`a=2` `rightarrow` `4^x=2` `rightarrow` `color(red)(x=1/2)`

`b=11*2-13=9` `rightarrow` `3^y=9` `rightarrow` `color(red)(y=2)`

d,

`2^(x+2)+3^(y-1)=17`

`3*2^x+4*3^y=24`

`2^x=a` és `3^y=b` helyettesítéssel

I. `4a+1/3*b=17` /*12

II. `3a+4b=24`

I. `48a+4b=204`

I. - II.:

`45a=180`

`a=4` `rightarrow` `2^x=4` `rightarrow` `color(red)(x=2)`

`b=(24-3*4)/4` = 3 `rightarrow` `3^y=3` `rightarrow` `color(red)(y=1)`.

A tévesztés kockázatával.
0