Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzet oldalának hossza

Főoldal » Középiskola » Matematika
432
Egy négyzet oldalait 8 cm-rel megnöveljük, akkor a keletkező négyzet területe 400 cm2-rel nagyobb lesz, mint az eredeti négyzet területe.
Mekkora a nagyobbik négyzet oldalának a hossza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A négyzet oldalának hossza `a`, területe `a^2`.

A megnövelt négyzet oldalának hossza `a+8`, területe `(a+8)^2`

A felírható egyenlet:

`(a+8)^2-a^2=400`

`cancel(a^2)+16a+64-cancel(a^2)=400`

`16a+64=400` /-64

`16a=336` /:16

`a=21`

A kisebb négyzet oldala 21 cm, a nagyobb négyzeté tehát 21+8=`ul("29 cm")`.
0