Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentráció

Főoldal » Középiskola » Kémia
406
sziasztok! kérlek segítsetek ebben a feladatban.
Mekkora az anyagmennyiség-koncentrációja annak a hidrogén-bromid oldatnak, amelynek tömege 500g. sűrűsége 1,49g/cm³ és 48 tömegszázalékos?
köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koncentráció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HBr)` = 81 `g/(mol)`

Az oldat

100 g-jában van 48 g HBr

Ennek a térfogata:

V = `m/rho` = `100/1.49` = 67,11 `cm^3`

67,11 `cm^3`-ben van 48 g HBr

1000 `cm^3` oldatban van `1000/67.11*48` = 715,2 g HBr, ami `715.2/81` = 8,83 mol

Az oldat anyagmennyiség-koncentrációja `ul("8,83")` `(mol)/(dm^3)`.
1