Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
332
12,13 feladatot nem tudom
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Írjuk fel a háromszög három oldalegyenesének egyenletét:

A(-2;3) , B(2;-2) , C(6;2)

`m_(AB)` = `(y_B-y_A)/(x_b-x_A)` = `(-2-3)/(2-(-2))` = `-5/4`

`y=mx+b`-be behelyettesítve az egyik pontot:

- AB oldalegyenes:

`3=-5/4*(-2)+b_(AB)`

`b_(AB)=3-10/4` = `1/2`

Az AB egyenes egyenlete tehát:

`y=-5/4*x+1/2`

Ha ezt kissé átalakítjuk:

`4y=-5x+2` `rightarrow` `5x+4y=2` (az f) oldalegyenes lesz)

-BC egyenes:

`m_(BC)` = `(y_C-y_B)/(x_C-x_B)` = `(2-(-2))/(6-2)` = `-4/4` = 1

`y=m_(BC)*x+b_(BC)`

`-2=1*2+b_(BC)`

`b_(BC)`=-2-2 = -4

A BC oldalegyenes egyenlete:

`y=x-4` (az a) oldalegyenes lesz).

- AC egyenes:

`m_(AC)=(y_C-y_A)/(x_C-x_A)` = `(2-3)/(6-(-2))` = `-1/8`

`y=m_(AC)*x+b_(AC)`

`2=6*(-1/8)+b_(AC)`

`b_(AC)=2+3/4` = `11/4`

Az AC oldalegyenes egyenlete:

`y=-1/8*x+11/4` /*8

`8y=-x+22` ; `8y+x=22` (az e) oldalegyenes lesz).

Az oldalegyenesek tehát az a), e) és f).
0