Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fizika

48
Fizikából többször halottam az "elektróda" szót. De az elektróda nem az, amivel hegeszteni szoktak, például bevont elektródás ívhegesztésnél?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Elektrolízis során hallhattad az elektróda szót fizikaórákon. A töltéseket elektronok, vagy ionok hordozzák. Folyadék esetén ionok felelősek a töltések áramlásáért. Ekkor ezt a közvetítő folyadékot elektrolitnak nevezzük. De mivel a töltések mindig mennek valahonnan valahova, így itt is kell egy "kezdő" és egy "vég" pont. A "szárazföldi" áramkörök analógiájával élve, az elektrolízis során ezeket elektródáknak nevezzük. Ez két (általában grafit) vezető rudacska, amelyek között elektromos áram folyik. Külön-külön anódnak és katódnak nevezzük. Amerre áramlanak az elektronok, az a katód. A heggesztés során is két elektróda között jön létre ívkisülés. Ez az elektromos ívkisülés rendkívül forró (pl. gondolj a villámra), ezért megolvasztja a fémet. Az egyik elektróda a pálca (sok féle lehet, sok követelménynek kell megfelelnie ezekenek a pálcáknak), a másik pedig maga a munkafelület, a fém. Leginkább a potenciál különbség miatt (egyiken több az elektron, mint a másikon) jön létre az elektromos kisülés.
1