Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
606
Hány eleme van annak a háromnál nagyobb elemszámú halmaznak, melyre igaz, hogy az egyelemű, a kételemű és a háromelemű részhalmazainak a számai egy számtani sorozat három egymás utáni tagja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kombinatorika, fejtörő
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha `n` eleme van, akkor:
Egyelemű részhalmazok száma `n` (mondhatjuk úgy is hogy `((n),(1))`)
Kételemű részhalmazok száma `((n),(2))`
Háromelemű részhalmazok száma `((n),(3))`
Ugyanis annyi `k`-elemű részhalmaz van, ahányféleképpen ki tudunk választani `n`-ből `k`-t.

Próbáld meg ebből befejezni.

--------
Nem tudod befejezni...

`a_1 = ((n),(1)) = n`
`a_2 = ((n),(2)) = (n·(n-1))/(2·1)`
`a_3 = ((n),(3)) = (n·(n-1)(n-2))/(3·2·1)`

Ezeknek kell számtani sorozatnak lennie, vagyis:
`d = a_2 - a_1 = (n·(n-1))/2 - n = (n^2-n-2n)/2 = (n·(n-3))/2`
`a_3 = a_2+d`, tehát

`(n·(n-1)(n-2))/6 = (n·(n-1))/2 + (n·(n-3))/2`
`((n-1)(n-2))/6 = ((n-1)+ (n-3))/2 = (2n-4)/2 = n-2`
`(n-1)/6 = 1`
`n=7`
Módosítva: 8 éve
1