Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
467
. A hagyományos dobókockával egyet dobunk, és a 32 lapos magyar kártya csomagból keverés után egyetlen lapot húzunk. Komplementer események e az alábbiak? Amennyiben nem, adjuk meg összegük komplementerének valószinűségét!
a, A=(párosat dobunk) és B=(páratlant dobunk)
b, A=(prím dobás) és B=(összetett szám dobás)
c, A=(pirosat húzunk) és B=(hetest húzunk)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) A és B nem komplementer eseményei egymásnak, hiszen attól, hogy NEM párosat húzunk, nem biztos, hogy páratlant húzunk, ott vannak ugye a figurás lapok (alsó, felső, király, ász).

Az összegük komplementere pedig pont ez. Ha se nem párosat és se nem páratlan nem húzunk, akkor figurás kártyát kell húznunk. Négy szín (Tök, makk, piros, zöld) van, 4 figurás lap, azaz a 32-ből 16 db figurás. Az esélye, hogy kihúzunk egy figurás lapot:
`P=(Kedvező\ esetek\ száma)/(összes\ esetek\ száma)`
`P=16/32=1/2`

b) Prím számok 1-től 6-ig: 2;3
Összetett számok, amelyeknek kettőnél több osztójuk van: 4;6
Ezen események egymásnak nem komplementerei.
Az összegük komplementere az, hogy 1-est vagy 5-öst dobunk.
`P=2/32=1/16`

c) Az, hogy pirosat húzunk, vagy hetest húzunk, természetesen nem egymás komplementerei.
a pakliban 8 db piros lap van, és 4 db hetes lap.
A kettőnek az összege 12 db lapot fed le. A maradék 20 db lap kihúzásának az esélye:
`P=20/32=5/8`


0