Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fontos fizika feladat!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
398
Emelő: csatolom a képet a feladatról
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sosos!!
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A felfüggesztésre kb. 300N erő hat a 30kg-os súlynak köszönhetően.

Ha ott egy lefelé mutató 300N-os erő van, akkor a két alátámasztásnál egy felfelé mutató `F_1+F_2=300N` os erőeloszlás van.
Mivel a test nyugalomban van, a testre ható forgatónyomatékok előjeles összege 0:

`0=F_2*k_2-F_1*k_1`

Az utóbbi tag negatív, mert az óra járásával megegyező irányt vettük pozitívnak.

A két egyenlet összegyúrásával:

`(300-F_2)*k_1=F_2*k_2`
Ezt megoldva:
`F_2=120 N`
`F_1=180 N`

Ez logikus is, pont azt várjuk, hogy minél közelebb van az alátámasztási pont a súlyhoz, annál nagyobb erő hat rá. Pl gondolj bele, hogy amikor a hátadon akarsz vinni egy rudat, két végén 1-1 vödörrel, ahol az egyik vödör nehezebb, akkor a nehezebb vödöhöz szeretnél közelebb lenni, és ott alátámasztani a hátaddal, mert így lesz egyensúlyban. Pontosan azért, mert a nehezebb vödörre nagyobb erő hat, így közelebb kell menned, hogy a másik vödör kiegyensúlyozza.
1