Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
577
Egy egyenes csonka kúp térfogata 540,08 m3, az alapkör kerülete
50,24 m, a fedőlap kerülete 31,4 m.
Mekkora a test felszíne?
Mekkora szöget zárnak be az alkotók az alaplappal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`V=540.08` `m^3`

`K=50.24` `m`

`k=31.4` `m`

A sugarakat meg az alkotót kéne kihámozni.

Kezdjük a sugarakkal:

`K=2*R*3.14`

(Azért kerekítettem a `pi`-t, mert a kerülete is kerekítve volt.)

`50.24=2*R*3.14`

`R=(50.24)/(2*3.14)=8` `cm`

másik sugár:

`31.4=2*r*3.14`

`r=(31.4)/(2*3.14)=5` `cm`

És most akkor az alkotó kéne, de ehhez először kell a magasság!

`V=((R^2+Rr+r^2)*m*3.14)/3`

`540.08=((8^2+8*5+5^2)*m*3.14)/3`

Megoldod az egyenletete:

`m=4` `cm`

Az akkor az alkotó, a magasság, és a sugarak különbség pont egy derékszögű háromszöget alkot, ahol az alkotó az átfogó:

`a^2=m^2+(R-r)^2`

`a=sqrt(4^2+(8-5)^2)=5` `cm`

És akkor már csak a bezárt szög kell:

legyen `alpha`:

`sinalpha=m/a`

`sinalpha=4/5`

`alpha=sin^(-1)(4/5)≈53.13°`
1