Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek háziban szükségem lenne segítségre

Főoldal » Középiskola » Matematika
727
Egy fából készült, 24 cm magas szabályos gúla alaplapja egy 14 cm-
es oldalú négyzet. Ezt a gúlát az alappal párhuzamos síkokkal két egyenlő

magasságú részre vágjuk.
Mekkora a kiindulási gúla térfogata?
Hányszor akkora az egyes csonka gúlák térfogata, mint a kis gúláé?
Mekkora a kis gúla térfogata?
Mekkora az egyes csonka gúlák térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`M=24` `cm`

`a=14` `cm`

`T=14^2=196` `cm^2`

Kiindulási gúla:

`V=(T*M)/3`

`V=(196*24)/3=1568` `cm^2`

Ha kettévágjuk akkor egy csonkagúla és egy kisgúla keletkezik, szóval nem értem miért beszél a feladat többes számban...

Kisgúla:

a magasság a fele:
`m=12` `cm`

A hasonlóság miatt, az oldalél is feleakkora lesz. A terület pedig négyzetesen változik:

`t=(14/2)^2=7^2=49` `cm^2`

Tehát a térfogat:

`V=(49*12)/3=196` `cm^3`

Csonkagúla:

`V=((T+sqrt(Tt)+t)*m)/3`

`V=((196+sqrt(196*49)+49)*12)/3=1372` `cm^3`

És, hogy hányszor akkora?

`(1372)/(196)=7`

Tehát, hétszer akkora.
1