Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fontos lenne nagyon

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
487
egy téglalap egyik oldala 2 dm-rel nagyobb a másik négyszeresénél . Az átlo 1 dm-rel hosszabb oldal .Mekkora a téglalap oldalai
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Remélem, jól értelmeztem.

`a=x`

`b=4x+2`

Az átló:
`d=sqrt(a^2+b^2)`

azaz: `d=sqrt(x^2+(4x+2)^2)`

`sqrt(x^2+(4x+2)^2)-1=4x+2`

`sqrt(x^2+(4x+2)^2)=4x+3`

`x^2+(4x+2)^2=16x^2+24x+9`

`x^2+16x^2+16x+4=16x^2+24x+9`

`x^2-8x-5=0`

`x_1=4-sqrt(21)` nem jó

`x_2=4+sqrt(21)` ez igen

Tehát:

`a=4+sqrt(21)≈8.58` `dm`

`b=4(4+sqrt(21))+2=18+4sqrt(21)≈36.33` `dm`

Ell.:

`d=sqrt((4+sqrt(21))^2+(18+4sqrt(21))^2)=19+4sqrt(21)` `dm`

Ez 1-el nagyobb, tehát jó lett.
Módosítva: 3 éve
0