Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia háziban segítene valaki?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1620
Mekkora az oldat pH-ja, ha egy 250,0 cm3
térfogatú lombikba összemérünk
15,15 cm3
térfogatú, 0,3255 mol/dm3
koncentrációjú sósav (HCl), és 13,99 cm3
térfogatú,
0,3265 mol/dm3
koncentrációjú nátrium-hidroxid (NaOH) oldatot, majd a hőmérséklet visszaállása
után a lombikot feltöltjük? Kv=1,00·10-14; (Az eredményt két tizedes jegyre adja meg!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1 cm³ = 10⁻³ dm³
Sósavból van 15,15·10⁻³·0,3255 mol = 4,9313·10⁻³ mol
Lúgkőből van 13,99·10⁻³·0,3265 mol = 4,5677·10⁻³ mol
Erős sav és erős bázis.
HCl + NaOH = NaCl + H₂O
Mindkettőből 1-1 mol reagál. Vagyis 4,5677·10⁻³ molból só lesz, és marad 0,3636·10⁻³ mol HCl.
Mindez fel lesz töltve 250 cm³-re, vagyis a sósav koncentrációja ennyi lett:
`(0.3636·10^(-3)\ "mol")/(0.25\ dm^3) = 1.4544·10^(-3) "mol"/"dm"^3`

Erős sav, teljesen disszociál, tehát ennyi lesz a H₃O koncentráció is.
`"pH" = -1·"lg"(1.4544·10^(-3))`
számológéppel:
`"pH" = 2.83732`
Vagyis 2,84
2