Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
303
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`(root()(x^2+4x-20))^(x^2-2x-3)=1`

Felt:

`x^2+4x-20 ge 0`

`(x+2)^2-4-20 ge 0`

`(x+2)^2 ge 24`

`x+2 ge root()(24)` és `x+2 le -root()(24)`

`x in [-oo;-root()(24)-2] cup [root()(24)-2;oo[` (-6,9-nél kisebb és 2,9-nél nagyobb (egyenlő is lehet)).


Két eset:

I. `x^2-2x-3=0`

megoldóképlet vagy szorzattá alakítás:

`(x+1)(x-3)=0`

`x_1=-1` nem felel meg a kezdeti feltételeknek.

`x_2=3` ez megoldás.

II. `root()(x^2+4x-20)=1`

`x^2+4x-20=1`

`x^2+4x-21=0`

`(x+7)(x-3)=0`

`x_3=-7` `in` É.T.

`x_4=3` `in` É.T.

Megoldás: `x_1=3` ; `x_2=-7`
0