Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lejtőn mozgó testek

Főoldal » Középiskola » Fizika
724
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`α=8°`
`v=10 m/s`
`s=20\ m`
Kezdetben h magasan van a kocsi:
`h/s = sin\ α` → `h=s·sin\ α`

Az energiák:
`E_h = m·g·h`
`E_m = 1/2·m·v^2`
Mindezt a súrlódás emészti fel:
`E = F_s·s`
ahol a súrlódást így lehet számolni: (ábra kell hozzá... rajzolj, ilyesmi: )
http://cms.sulinet.hu/get/d/2548e341-7c1c-494a-95ee-6c4a8e753b1c/1/3/b/Large/TESTEKLEJTON1_KEP_2-14.jpg

Nyomóerő: `F_"ny"=m·g·cos\ α`
Súrlódás: `F_s = µ·F_"ny"`

`E_h + E_m = F_s·s`
`m·g·s·sin\ α + 1/2·m·v^2 = µ·s·m·g·cos\ α`
`"tg "α + v^2/(2·g·s·cos\ α) = µ`
Számold ki...

b)
Kezdetben csak `E_m` van, amit egyrészt fogyaszt az `F·s` (ahol `F` lesz a válasz a kérdésre) úgy, hogy a végén `E_h` marad.
`E_m = F·s + E_h`
`1/2·m·v^2 = F·s+m·g·s·sin\ α`
`m·(v^2/(2s) - g·sin\ α) = F`
stb.
1