Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határérték 13

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
431
Határozzuk meg a `lim_(x->oo)(3x^3-5x+6)/(6x^3+2x-3)` határértékét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Mivel a köböshöz képest az összes többi eltörpül a végtelenben, ezért tudjuk egyszerűsíteni az alakot:
`lim_(x->\infty) (3x^3)/(6x^3)`

`x^3`-el természetesen lehet egyszerűsíteni:
`lim_(x->\infty) 3/6=1/2`

Bizonyíték: https://www.wolframalpha.com/input?i=limit+calculator&assumption=%7B%22F%22%2C+%22Limit%22%2C+%22limitfunction%22%7D+-%3E%22%283*x%5E3-5*x%2B6%29%2F%286*x%5E3%2B2*x-3%29%22&assumption=%7B%22F%22%2C+%22Limit%22%2C+%22limit%22%7D+-%3E%22inf%22
-1

Levezetve is: : `lim_(x->oo)(3x^3-5x+6)/(6x^3+2x-3)=lim_(x->oo)(x^3*(3-5/x^2+6/x^3))/(x^3*(6+2/x^2-3/x^3))=lim_(x->oo)(3-5/x^2+6/x^3)/(6+2/x^2-3/x^3)=(3-5*0+6*0)/(6+2*0-3*0)=color(red)(1/2)`
2