Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határérték 9

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
383
Határozzuk meg az `f(x)=(x^2-1)/(x-1)` függvény határértékét az `x_0=1` szakadási helyen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
`(x^2-1)/(x-1)` = `(cancel((x-1))(x+1))/(cancel(x-1))` = `x+1` = 1+1 = 2
0

`lim_(x->1+0)(x^2-1)/(x-1)=lim_(x->1+0)((1+1/n)^2-1)/(1+1/n-1)=lim_(x->1+0)(1+2/n+1/n^2-1)/(1/n)=lim_(x->1+0)n*(2/n+1/n^2)=lim_(x->1+0)2+1/n=color(red)(2)`
0