Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek és azonosságok - 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
656
1.feladat:
Az alábbi algebrai kifejezések között vond össze az egyneműeket, ahol kell, először bontsd fel a zárójelet (az előjelekre figyeljetek oda!)

1. 3a + (2b – c)– (2a + 3c – b)
2. 2x + 5y – (y – 3x + 2)+ (x – 8)
3. 3a – 8b + (11a + 4)– (5b – a + 3)
4. 2a^2+ 3a – (a + 5)– (1 – 3a^2 )
5. 3x^2– y^2– (x^2– xy – y^2 )+ (5y^2– 5xy)
6. 2 · (2a + 3b)+ 3 · (3a – 2b)
7. 6 · (a – 2b)– 2 · (a – 5b)
8. x^2· (x – 2)+ x · (2x + 1)

2.feladat:
A nevezetes azonosságot alkalmazva bontsd fel a zárójeleket!
1. (3a + 1)^2
2. (5b + 3c)^2
3. (2x – 5)^2


Sziasztok! Ezeknek a feladatoknak a megoldására lenne szükségem. Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matematika, 9.osztály, középiskola, házi feladat, azonosságok, algebra, egyenletek, számok, betűk, előjel, összevonás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1, = 3a+2b-c-2a-3c+b = 3a-2a+2b+b-c-3c = a+3b-4c

2, = 2x+5y-y+3x-2+x-8 = 2x+3x+x+5y-y-2-8 = 6x+4y-10

3, = 3a-8b+11a+4-5b+a-3 = 3a+11a+a-8b-5b+4-3 = 15a-13b+1

4, = `2a^2+3a-a-5-1+3a^2` = `2a^2+3a^2+3a-a-5-1` = `5a^2+2a-6`

5, = `3x^2-y^2-x^2+xy+y^2+5y^2-5xy` = `3x^2-x^2+xy-5xy-y^2+y^2+5y^2` = `2x^2-4xy+5y^2`

6, = `4a+6b+9a-6b` = `4a+9a+6b-6b` = `13a`

7, = `6a-12b-2a+10b` = `6a-2a-12b+10b` = `4a-2b`

8, = `x^3-2x^2+2x^2+x` = `x^3+x`

2. feladat

1. `(3a+1)^2=(3a)^2+2*(3a)*1+1^2` = `9a^2+6a+1`

2. `(5b+3c)^2=(5b)^2+2*(5b)*(3c)+(3c)^2` = `25b^2+30bc+9c^2`

3. `(2x-5)^2=(2x)^2-2*(2x)*5+5^2` = `4x^2-20x+25`
1