Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határérték 2

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
448
Ajuk meg a `b_n=(-3n^3-2n^2+5n+1)/(2n^2-3n+3)` sorozat határértékét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
itt a számlálóban egy köbös tag van, a nevezőben viszont négyzetes, így számláló gyorsabban tart a végtelenhez (pontosabban a mínusz végtelenhez) mint a nevező; a tört tehát a mínusz végtelenhez tart.
0

`lim_(n->oo)(-3n^3-2n^2+5n+1)/(2n^2-3n+3)=lim_(n->oo)(n^2*(-3n-2+5/n+1/n^2))/(n^2*(2-3/n+3/n^2))=lim_(n->oo)(-3n-2+5/n+1/n^2)/(2-3/n+3/n^2)=color(red)(-oo)`
0