Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia szorgalmi feladat közömbösítés

Főoldal » Általános iskola » Kémia
410
450g 8m%-os nátrium-hidroxiddal (NaOH) ,hány gramm 15m%-os kénsavval közömbösíthető (H2SO4)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia, sos,
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

NaOH-oldat:

100 g-jában van 8 g NaOH

450 g-jában van `450/100*8` = 36 g NaOH, ami `36/40` = 0,9 mol.

Az egyenlet szerint ez reagál feleannyi, vagyis 0,45 mol kénsavval, ami `0.45*98` = 44,1 g.

A kénsavoldat

100 g-jában van 15 g kénsav

Mennyi oldatban van 44,1 g kénsav?

m = `44.1/15*100` = `ul(color(red)("294 g"))` kénsavoldatra van szükség.
1