Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolós feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
484
sziasztok! légyszi tudnátok segíteni ebben a feladatban? előre is köszönöm!!!!

10. Mekkora az anyagmennyiség-koncentrációja annak a hidrogén-bromid oldatnak, amelynek tömege 500g. sűrűsége 1,49g/cm³ és 48 tömegszázalékos?

11. Hány tömegszázalékos a 20 °C-on telített ólom-nitrát-oldat? Az oldhatóság: 48,3g Pb(NO3)2/100g viz.

12. Hány g 20 °C-on telített réz-szulfát oldatban van 45,0 g réz-szulfát, ha a só oldhatósága ezen a hőmérsékleten: 20,7 g CuSO/100,0 g viz?

13. Telített nátrium-klorid oldatot kívánunk készíteni: 100cm³ vízhez 50g nátrium-kloridot adtunk. Hány g só nem oldódott fel, ha az oldathatóság 20 °C-on 36,0g NaNO/100g víz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
10,

`M_(HBr)` = 80,9 `g/(mol)`

Az oldat térfogata:

`V_o=m_o/rho` = `500/1.49` = 335,57 `cm^3`.

Az 500 g oldatban van `500/1000*48` = 24 g HBr, ami `24/80.9` = 0,297 mol

335,57 `cm^3` oldatban van 0,297 mol HBr

1000 `cm^3` oldatban van `1000/335.57*0.297` = 0,884 mol.

A HBr-oldat `ul("0,884 "(mol)/(dm^3))`-es.

11,

Az oldhatóság alapján:

148,3 g oldatban van 48,3 g ólom-nitrát.

100 g oldatban van `100/148.3*48.3` = `ul("32,57")` tömeg%-os a telített oldat.

12,

Az oldhatóság alapján

120,7 g oldatban van 20,7 g réz(II)-szulfát

Mennyi oldatban van 45 g réz(II)-szulfát?

x = `45/20.7*120.7` = `ul("262,4 g")` az oldat tömege.

13,

100 g vízben (ami most 100 `cm^3`) feloldódik 36 g NaCl. A különbség tehát ami nem oldódik fel, vagyis

50-36 = `ul("14 g")` NaCl nem oldódott fel.
1