Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolós feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
406
sziasztok! légyszi tudnátok segíteni ebben a feladatban? előre is köszönöm!!!!

7. Hány mol/dm³ koncentrációjú az az oldat, amelynek 500,0 cm³ -e 60,0 g cink-kloridot (ZnCl₁) tartalmaz?

8. Mekkora anyagmennyiségű és mekkora tömegű stroncium-nitrát 200cm³ 0.10 mol/dm³-es oldat?

9. Mekkora tömegű és hány dm³ standard állapotú gázt nyelettünk el 380cm³ 0.9mol/dm²-es szalmiákszesz elkészítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
7,

A cink-klorid legyen inkább `ZnCl_2`.

`M_(ZnCl_2)` = 136,3 `g/(mol)`

500 `cm^3` oldatban van 60 g `ZnCl_2`.

1000 `cm^3` oldatban van `1000/500*60` = 120 g `ZnCl_2`, ami `120/136.3` = 0,88 mol.

Az oldat `ul("0,88 "(mol)/(dm^3))`-es.

8,

`M_(Sr(NO_3)_2)` = 211,6 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 0,1 mol `Sr(NO_3)_2`

200 `cm^3` oldatban van `200/1000*0.1` = `ul("0,02 mol")` `Sr(NO_3)_2`.

A tömege pedig `0.02*211.6` = `ul("4,232 g")`.

9,

A szalmiákszesz valójában ammóniaoldat.

`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

1000 `cm^3` oldatban van 0,9 mol ammónia

380 `cm^3` oldatban van `380/1000*0.9` = 0,342 mol ammónia,

ennek a térfogata standardállapotban `0.342*24.5` = `ul("8,379 "dm^3)`.

A tömege pedig `0.342*17` = `ul("5,814 g")`.
1