Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolós feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
444
sziasztok! légyszi tudnátok segíteni ebben a feladatban? előre is köszönöm!!!!

4. Hány g kálium-jodid és hány cm³ víz van 50,0 cm³ 15.0 tömegszázalékos kálium-jodid oldatban, melynek sürüsége 1,12 g/cm³?

5. 28,0 g kálium-kromátból mekkora térfogatú, 18.0 tömegszázalékos, 1,16 g/cm³ sürüségű oldatot állithatunk elő?

6. Mekkora térfogatú (dm³) standard állapotú hidrogén-klorid gázt nyelettünk el, ha az oldat térfogata 120cm³, sürüsége 1,15g/cm³ és 30 tömegszázalékos?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
4,

50 `cm^3` KI-oldat tömege

`m_("oldat")=rho*V` = `50*1.12` = 56 g

Az oldat 15 tömeg%-os, tehát

100 g-jában van 15 g KI

56 g-jában van `56/100*15` = `ul("8,4 g")` kálium-jodidra van szükség.

A többi víz, vagyis `56-8.4` = 47,6 g vízre lesz szükség.

A víz sűrűségét, ha nincs külön megadva, 1 `g/(cm^3)`-nek vesszük, tehát `ul("47,6 "cm^3)` a víz térfogata.


5,

Az oldat 18 tömeg%-os, tehát

100 g-jában van 18 g `K_2CrO_4`

Mennyiben van 28 g `K_2CrO_4`?

`m_o` = `28/18*100` = `155.dot(5)` g az oldat tömege.

Az oldat térfogata:

`V_o=m_o/rho` = `(155.dot(5))/1.16` = `ul("134,1 "cm^3)`.

6,

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

Az oldat tömege: `m_o=rho*V_o` = `120*1.15` = 138 g

Az oldat 30 tömeg%-os, tehát

100 g-jában van 30 g HCl

138 g oldatban van `138/100*30` = 41,4 g.

41,4 g HCl az `41.4/36.5` = 1,13 mol; ennek a térfogata standardállapotban `1.13*24.5` = `ul("27,8 "dm^3)`.
1