Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lendületmegmaradás az űrben

Főoldal » Középiskola » Fizika
408
A kikapcsolt hajtóművel Föld körül keringő űrhajóból űrsétára kilépő űrhajós tömege felszerelésével együtt 100 kg. Mennyivel változna meg az űrhajós sebessége az űrhajóhoz viszonyítva, ha egy pisztolyból 10 g tömegű, 900 m/s sebességű lövedéket lőne ki?
Jól gondolom, hogy a megoldása egyszerűen az I1=I2 összefüggés alapján 0=100kg*x+900m/s*0,01 kg, tehát a sebessége -0,09m/s lenne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
dinamika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ugye lendületmegmaradás

`SigmaI_1=SigmaI_2`

`m_1*v_1+m_2*v_2=m_1*v_1'+m_2*v_2'`

kezdetben ugye nulla a sebesség

Az űrhajó mozgását vesszük pozitív iránynak

`0=m_1*v_1'+m_2*v_2'`

Mivel a golyónak is pozitív lesz a sebessége, hiszen a feladat szövegéből az derül ki, hogy a mozgás irányával megegyező irányba lövi ki az űrhajós a golyót.

`v_1=-(900*0,01)/(100)=-0,09m/s`

Igen, a megoldásod jó.
0