Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenáramok

Főoldal » Középiskola » Fizika
562
Egy 30 Ohm-os és egy 90 Ohm-os ellenállású fogyasztót sorosan kapcsolunk, és rákötjük egy 16V-os áramforrásra. Számítsd ki, hogy mekkora lesz a feszültség az egyik illetve a másik fogyasztón!

Számolás levezetést is kéri a feladat, ebben szeretnék segítséget kérni.

Mekkora az áramerősség folyik a fogyasztókon?
Ez is kér számolást.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, számolás, feszültség, áramerősség, egyenáram
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`R_1` = 30 `Omega`

`R_2` = 90 `Omega`

U = 16 V

Soros kapcsolásnál:

`R_e` = `R_1+R_2` = `"90 " Omega+"30 " Omega` = 120 `Omega`

Soros kapcsolásnál:

`I` = `I_1` = `I_2` = `U/R_e` = `("16 V")/("120 "Omega)` = `0.1dot(3)` A

`U_1` = `I*R_1` = `0.1dot(3) A*"30 "Omega` = 4 V

`U_2` = `I*R_2` = `0.1dot(3) A*"90 "Omega` = 12 V

`U=U_1+U_2` = 4 V + 12 V = 16 V
0