Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
787
Na szóval.
Két feladat levezetésében és megoldásában kérnék segítséget.:

"Egy derékszögű háromszög egyik szöge fele egy másiknak. Hány fokosak a háromszög szögei?

Illetve:

"Egy derékszögű háromszögben a 60°-os szög csúcsába befutó befogó hossza 4,2cm. Milyen hosszú az átfogó?"

Köszönöm a segítségeket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 7.osz
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Feladat:
Ha van egy derékszögű háromszöged, akkor van egy 90°-os szöged. Ennek a fele 45°, tehát egy egyenlő szárú háromszöget kapsz. A háromszög szögei rendre 90°, 45° és 45°.

2. Feladat:
Ismét ha van egy derékszögű háromszöged, akkor van egy 90°-os szöged, meg van adva még egy 60°-os szög. A háromszög belső szögeinek összege 180°, így a harmadik szög nagysága 30°.
Felírjuk a háromszögre a Szinusz-tételt:
`(sin30°)/(sin90°) = x/(4.2)`
Rendezzük az egyenletet `x`-re:
`4.2xx(sin30°)/(sin90°) = x`
Ebből megkapjuk, hogy `x = 42/5 = 8.4`

A háromszög átfogója `8.4 cm`


0