Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Ezeket kaptam rövid határidővel.. Légyszi segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
452
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A Diofantosz-os példával nem nagyon boldogultam, de a többit meg tudtam oldani Neked elsőfokú, egyismeretlenes egyenletek felírásával! :)

Remélem ezek jók lesznek!
Üdv.: Ármós Csabi Debrecenből (47 éves, matematika-kémia korrepetáló)
0

.
.
.
Évei egyhatodát tölté ki a gyönge gyerekkor, `color(red)(x/6)`

még feleannyi lefolyt, s álla szakálla kinőtt. `color(red)((x/6)/2)`

Egyheted eltelt még, és nászágy várta a férfit, `color(red)(x/7)`

elmúlt újra öt év, és fia megszületett. `color(red)("+5")`

Ez feleannyi napig láthatta a fényt idefenn, int `color(red)(x/2)`
.
.
.
négy évvel később ő is elérte a célt. `color(red)("+4")`

Mondd, hány esztendőt élt hát meg gyászban, örömben, `color(red)("=x")`

S itta az édes fényt, míg hona lett ez a sír?”


Az `x/6+x/(6*2)+x/7+5+x/2+4=x` egyenletet kell megoldani.

szorzod a közös nevezővel. (84)

`14x+7x+12x+9*84+42x=84x` (összevonás)

75x+756=84x

9x = 756

x = 84 évig élt Diofantosz.

`84/6` = 14 éves kora a gyönge gyerekkor

`84/12` = +7 év (vagyis 21), mire kinőtt a szakálla.

`84/7` = +12 év (azaz 33 éves korában) nősült,

5 év múlva (38 éves korában) született a fia

`84/2` = 42 évet élt a fia, ekkor már 42+38 = 80 éves volt

és még élt 4 évet, vagyis 84 évet élt összesen Diofantosz.
0