Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elelktrokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
451
Éppen kémia ellenőrzőre készülök és szükségem lenne a következő feladatok megoldására:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A
1. A elektromotoros erő EMF az az erő amely a galvánelem elektródái között lévő maximális potenciálkülönbség (feszültség), és Voltban mérendő, fizikában üresjárási feszültségnek hívjuk.
2. + Al / Al3+ // Zn2+ / Zn -
3. Standard elektródpotenciál táblázatban le kell olvasni de amúgy az alkálifémek nagyon alacsonyak az arany pedig a legnagyobb értékkel rendelkezik szóval kálium-arany galvánelem ami amúgy nem szerencsés mert az arany nem szeret oldatban lenni és a legkisebb pedig a réz-ólom (ezt táblázatból néztem ki)
4. egyik sem reakció mert nem írtam végig de elektródpotenciál alapján az az Al + Zn2+ meg amúgy is elemi nátrium nem keletkezik ha erre gondolt az író (vizes közegben)...
5. Az elektrolízis az elektromos áram hatására végbemenő elektrokémiai folyamat. A Katódon oxidáció még az anódon redukció.
6. H2 O2 katódon és minimális Cl2 gáz az anódon mert ugye Cl2 + H2O = HCl + HOCl HOCl = "o" + HCl
B
1. ismét táblázat
a) semmi b) Br2 + KI = 2KBr + I2 c) attól függ milyen tömény 2 Al + 6 HCl = 2AlCl3 + 3H2 d) K + H2O = KOH + H2
2. reduckió oxidáció
3. EMF = ε+ - ε- (standard Epot katód - standard Epot anód)
vagy Nernst egyenlettel EMF=εo - R T z F lnQ, ha érdekel nézz utána ez az ionkoncentrációk alapján számolja ki az aktuál potenciált ha szeretnéd lehet 10-es alapú loggal is EMF = εo - 0,0591 / z * lg konc ox / konc red ha jól tudom
4. + Al / Al3+ // Ag+ / Ag -
5. 0,8 - 0,52 = 0,28
6. attól függ olvadék elektrolízis vagy sem szóval két elektród elektrolid/olvadék és egy áramforrás aminek U>EMF
7.
Katód(-) 2H2O + 2e- = H2 + 2OH-
Anód(+) 2Cl- = Cl2 + 2e- ( Cl2 + H2O = HOCl + HCl HOCL = HCl + "O") ez mind egyensúlyi folyamat
0