Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell kiszámolni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
444
Hány térfogat% metánt tartalmaz az a metán-etán gázelegy, amelynek 120 dm3-ét (20°C-on és 101 kPa nyomáson) elégetve 5125 kJ energia szabadul fel?

(A metán égéshője ΔH=-891 kJ/mol, az etán égéshője pedig ΔH=-1561 kJ/mol.)

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`n_("elegy")` = `(p*V)/(R*T)` = `(1.01*10^5*0.12)/(8.314*293)` = 4,97 mol

x mol metán elégetésekor felszabadul 891x kJ hő

4,97-x mol etán elégetésekor felszabadul `(4.97-x)*1561` kJ hő.

A felírható egyenlet:

`891x+(4.97-x)*1561=5125`

x = 3,93 mol metánt tartalmaz a gázelegy.

4,97 mol elegyben van 3,93 mol metán

100 mol elegyben van `100/4.97*3.93` `approx` 79 térfogat% metánt tartalmazott a gázelegy.
0