Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
409
A csatolt képről lenne szó,nagyon megköszönném ha valaki segítene.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mindkét feladatot a koszinusztétel segítségével meg tudod oldani.

1,

a = 10 cm

b = 20 cm

`gamma` = 42°

`c=root()(a^2+b^2-2ab cos gamma)` = `root()(10^2+20^2-2*10*20*cos 42)` = `ul(color(red)("14,24 cm"))` a harmadik oldal.

2,

a = 12 cm

b = 15 cm

c = 18 cm

`c^2=a^2+b^2-2*a*b*cos gamma` `rightarrow`

`rightarrow` `cos gamma=(a^2+b^2-c^2)/(2*a*b)` = `(12^2+15^2-18^2)/(2*12*15)` = 0,125

`gamma` = `ul(color(red)("82,82°"))`.

Erre a mintára a másik szöget számolhatod; de akár a szinusztételt is alkalmazhatod:

`b/c=(sinbeta)/(singamma)` `rightarrow` `sinbeta=(b*singamma)/c` = `(15*sin82.82)/18` = 0,827

`beta` = `ul(color(red)("55,77°"))`

`alpha=180-(beta+gamma)` = `180-(82.82+55.77)` = `ul(color(red)("41,41°"))`.
1