Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az elektromágneses indukció

Főoldal » Középiskola » Fizika
1016
számítsuk ki a lenz-karikában indukált áram erősségét! Az alumíniumkarika 4cm sugarú, 0,01 ohm ellenállású, és a 400mT erősségű mágnest távolból 1,5s alatt közelítettük hozzá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
keplet: I = E / R = (B * v * A) / R


I: az indukált áram erőssége (amperben)
E: az indukált áram mérsékelt voltméterrel mért értéke (voltban)
R: az alumíniumkarika ellenállása (ohmban)
B: a mágnes térerőssége (tesla)
v: a mágnes mozgási sebessége (m/s)
A: az alumíniumkarika felülete (m^2)

A mágnes térerősségét 400 mT-ban adta meg a feladat amit at kell váltani ami 0,4 T. A mágnes mozgási sebességét 1,5 m/s-ban adtad meg. Az alumíniumkarika sugarát 4 cm-ben adtad meg, ami 0,04 m. Az alumíniumkarika felületét pedig a sugarával kapcsolatban a π előjellel számolhatod ki: A = π * r^2 = π * (0,04 m)^2 = 0,005026548 m^2.

Az alumíniumkarika által indukált áram erősségét a következő képlettel tdod kiszamolni:

I = E / R = (B * v * A) / R

= (0,4 T * 1,5 m/s * 0,005026548 m^2) / 0,01 ohm

= 0,003 volt / 0,01 ohm

= 0,3 amper

Valasz:Az alumíniumkarika által indukált áram erőssége tehát 0,3A (amper).
0