Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körmozgások 3

Főoldal » Középiskola » Fizika
524
Hali. Az 5 6os feladatokban lenne szükségem segítségre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`bb"5. Feladat:"`
`f = 2850 1/min = 47.5 Hz`
`r = 0.2 m `
-----------------------------
`omega = 2pi xx f = 298.5 Hz `

`v = r xx omega = 59.69 m/s `

`a_(cp) = v^2/r = 17814 m/s^2 `

`(a_(cp))/g = 1816`

`bb"6. Feladat:"`
`T=t/n = 6/(12) = 0.5 sec` | Periódusidő - egy fordulathoz szükséges idő
`1/T = 2 1/s` | Fordulat szám - 1 másodperc alatt hányat fordul

Szögsebesség - egy kijelölt pont 1 másodperc alatt hány fokkal (vagy radiánnal) fordul el.
Azaz 360 fokot (vagy 2`pi` radiánt) 0.5 másodperc alatt
Tehát `omega = 720 (fok)/s` `"ill."` `4pi (rad)/s`

`T` idő alatt megtett út = `2rpi` (a kör kerülete )
`v=(2rpi)/T=4pi m/s `

A fordulatszám, periódusidő, szögsebesség független a forgástengelytől mért távolságtól.
A kerületi sebesség :
`v=(2rpi)/T=2pi m/s`
0