Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezekben a feladatokban kérnék segítséget.

Főoldal » Középiskola » Kémia
474
1. Ismeretlen, nyílt láncú telített szénhidrogéngáz 20°C-os, 101 kPa nyomású 8 cm3-ét elégetjük, majd a forró gázelegyet tömény kénsavval töltött gázmosón vezetjük át. Az így átmosott gázelegy maradékát KOH-oldattal töltött gázmosón átvezetve, a KOH-oldat tömegnövekedését 44 mg-nak mértük. Hány szénatomos az elégetett szénhidrogén?

2.Mi annak a propánból és butánból álló gázkeveréknek a térfogat%-os propán tartalma, amelynek 102 grammját elégetve 5083 kJ hő szabadul fel?

(A propán égéshője ΔH=-2221 kJ/mol; a bután égéshője ΔH=-2862 kJ/mol)

3.Telített nyílt láncú szénhidrogén elégetése során a keletkező füstgáz nitrogéngázt, valamint 11,11 v/v% szén-dioxidot és 14,81 v/v% vízgőzt tartalmaz. Mi a kérdéses szénhidrogén szénatomszáma? (Válaszában csak egy számot írjon!)

(A levegő összetételét tekintsük 80 v/v% N2 és 20 v/v% O2-nek!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

1,

`C_n H_(2n+2)` + `(3n+1)/2` `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n+1 `H_2O`

`n_1`= `(pV)/(RT)` = `(101000*8*10^(-6))/(8.314*293)` = `3.32*10^(-4)` mol a szénhidrogén.

`n_2` = `(44*10^(-3))/44` = `10^(-3)` mol

`3.32*10^(-4)` mol szénhidrogénből keletkezik `10^(-3)` mol `CO_2`

1 mol szénhidrogénből keletkezik `1/(3.32*10^(-4))*10^(-3)` = 3 mol `CO_2`

A reakcióegyenlet alapján n = 3 ; a keresett szénhidrogén a propán.

2,

x g propán az `x/44` mol; ennek elégetésekor felszabadul `x/44*2221` kJ hő.

102-x g bután pedig `(102-x)/58` mol; ennek elégetésekor felszabadul `(102-x)/58*2862` kJ hő.

A felírható egyenlet:

`x/44*2221+(102-x)/58*2862=5083`

x = 44

Az elegyben van tehát `44/44` = 1 mol propán és `(102-44)/58` = 1 mol bután.

A térfogat%-os összetétel: 50 % propán és 50 % bután.

3,

`C_xH_y` + `x+y/4` `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`


`x:y/2` = `11.11:14.81` = `0.75 : 1`

x:y = 0,75:2 = 3:8

A szénhidrogén szénatomszáma 3.
0