Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körmozgások 2

Főoldal » Középiskola » Fizika
532
Hali. A 3 4es feladatokhoz lenne szükségem segítségre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
3.)
A sugár és a kerületi sebesség adott: `R=500m` és `v_k=360 (km)/h=100 m/s`

Periódusidő: `T=(2 pi R)/v_k=(2 pi *500)/100=10pi~~31.42 s`

Fordulatszám: `n=1/T=1/(10 pi)~~0.0318 1/s`

Szögsebesség: `omega=2 pi n=2 pi*1/(10 pi)=0.2 (rad)/s`

Centripetális gyorsulás: `a_(cp)=v_k^2/R=100^2/500=20 m/s^2`



4.)
Fordulatszám: `n=1000/(60s)=50/3 1/s`

Periódusidő: `T=1/n=3/50=0.06 s`

Szögsebesség: `omega=2 pi n=2 pi*50/3=(100pi)/3~~104.72 (rad)/s`

Kerületi sebesség: `v_k=omega R=(100 pi)/3*0.3=10 pi~~31.42 m/s`

Centripetális gyorsulás: `a_(cp)=v_k^2/R=(100 pi^2)/0.3~~3289.9 m/s^2`
0