Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
534
Mennyi az `x^2+y^2+z^2` kifejezés értéke, ha `x+y+z=1 ` és `1/x+1/y+1/z=0`?

Próbáltam tagok kifejezésével, de nem tudtam megoldani...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`xyz·(1/x+1/y+1/z)=xyz·0`
`yz+xz+xy=0`

`(x+y+z)^2 =x^2+y^2+z^2+2xy+2xz+2yz`
átrendezve:
`x^2+y^2+z^2= (x+y+z)^2 -2·(xy+xz+yz) = 1^2-2·0 = 1`
Módosítva: 8 éve
2