Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell kiszámítani? Köszönöm a segítséget.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
412
Az ABCD négyzet csúcsait egy DEFGHB törött vonal köti össze. A DEF , EFG , FGH , GHB szögek mindegyike derékszög és a DE , EF , FG , GH , HB szakaszok hossza sorra 6 cm, 4 cm, 4 cm, 1 cm, 2cm. Mennyi az ABCD négyzet területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem tudom, hogy mennyire késői a válasz? A feladat nehézségi szintje még a közepest sem éri el. Ugyanis helyezzük egy pillanatra az érintett pontrendszer origóját a `B` pontba. Ekkor a `D(-(2+4+6); 1+4)`, azaz `D(-12, 5)` koordinátájú pontba kerül. Ekkor `D` pont távolsága a Pitagorasz-tétel szerint `abs(DB)=sqrt(12^2+5^2)=13` `cm`. És ez az `ABCD` négyzet `d` átlója. Ebből a négyzet oldala `a=frac{d*sqrt(2)}{2}` képlettel számolva az `a=frac{13*sqrt(2)}{2}` `cm` értéket veszi fel. Innen a négyzet területe `T=a^2=frac{13^2*sqrt(2)^2}{2^2}=frac{169}{2}=84,5` `cm^2`.

Módosítva: 3 éve
0