Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell kiszámolni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
388
Hány gramm H2O keletkezik 3,4 dm3 szobahőmérsékletű, ρ=0,626 g/cm3 sűrűségű pentán elégetésekor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`C_5H_(12)` + 8 `O_2` `rightarrow` 5 `CO_2` + 6 `H_2O`

`M_(C_5H_(12))` = 72 `g/(mol)`

m = `rho*V` = `3.4*0.626` = 2,1284 kg = 2128,4 g pentán.

`n=m/M` = `2128.4/72` = 29,56 mol

Ebből keletkezik az egyenlet szerint `6*29.56` = 177,4 mol víz, ami `177.4*18` = 3192,6 g (3,193 kg).
1