Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatóság

Főoldal » Középiskola » Kémia
712
1. Hány cm3 etil-alkoholt hígítottunk fel 1200 cm3-re, ha az oldat 15 térfogat%-os lett?

2. 12 dm3 standardállapotú ammóniagázt oldottunk desztillált vízben. Hány gramm 1,5 anyag-
mennyiség%-os ammóniaoldat előállítása valósult meg így?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

100 `cm^3` oldatban van 15 `cm^3` etanol

1200 `cm^3` oldatban van `1200/100*15` = 180 `cm^3` etanolt hígítottunk fel.

2,

12 `dm^3` standardállapotú ammónia az `12/24.5` = 0,49 mol

100 mol oldatban van 1,5 mol ammónia

Mennyi oldatban van 0,49 mol ammónia?

x = `0.49/1.5*100` = 32,7 mol az oldat mennyisége.

32,7 mol oldat: 1,5 mol ammónia és 32,7-1,5 = 32,2 mol víz

32,2 mol víz az `32.2*18` = 579,18 g

0,49 mol ammónia pedig `0.49*17` = 8,33 g

Az oldat tömege tehát `579.18+8.33` = 587,51 g.
0