Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?Koszonom elore is!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
515
Egy edénybe öntünk 5oo ml 2o% os marószóda oldatot,és 1,22g-ml sűrűségű marószóda oldatot .Ehez hozzaöntünk még 2oo g 12% töménységű morószoda oldatot .Számitsd ki az ujonnan keletkez
ett töménységet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Ezt írtad: "és 1,22g-ml sűrűségű marószóda oldatot"
Ez hogy van pontosan? Innen hiányzik valami. Mi ennek a sűrűsége?

Lehet, hogy nem "és"-sel kezdődik? És esetleg 1,22 g/ml van írva nem pedig 1,22 g-ml?

Az a gyanúm, hogy így van:
Egy edénybe öntünk 5oo ml 2o% os 1,22g/ml sűrűségű marószóda oldatot. Ehhez hozzaöntünk még 2oo g 12% töménységű morószoda oldatot. Számitsd ki az ujonnan keletkezett töménységet.

Az 500 ml oldat tömege ennyi:
500 ml · 1,22 g/ml = 610 g
Ez 20%-os, vagyis ennek a 20 %-a az oldott anyag:
610 g · 20/100 = 122 g

A másik oldat 12%-a az oldott anyag:
200 g · 12/100 = 24 g

Miután összeöntöttük, lesz 610+200 gramm oldatunk: 810 g
Amiben van 122+24 gramm oldott anyag: 146 g

A töménységhez százalékot kell számolni, hogy a 146 hány százaléka a 810-nek:
Mondjuk x %-os a töménységű, vagyis x %-a az oldott anyag:
810 · x/100 = 146

Számold ki ebből.
Módosítva: 8 éve
0