Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszöggel kapcsolatos feladatban tudna valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
375
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a háromszög derékszögű, és a = 12 és c= 3/4 * a = 3/4 * 12 = 9, a harmadik oldal (legyeb "b")Pitagorasz tételből:
122 - 92 = b2
b =  144 - 81  =  63  =7,937

Az "a" és "c" oldalak által bezárt béta szög cosinussal számolható:
cos (béta) = 9/12 = 0,75, azaz béta = 41,41o , melyből a harmadik szög, azaz gamma ("c" oldallal szemközti szög):
gamma = 90o - béta = 48,59o

Terület akár a befogók szorzatának feleként, akár két oldal és a közbezárt szög szinuszának sorzatát megfelezve kiszámítható:
T = c * a * sin(béta) : 2 = 12 * 9 *sin 41,41o = 35,72 (egység négyzet)
1