Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki le tudná vezetni nekem ezt a geometriai feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
387
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Behúzva a négyszög rövidebbik átlóját a két keletkező háromszög terület összege fogja adni a négyszög területét. Ehhez kell az egyes háromszögekben ismert oldalak segítségével valamelyik szög kiszámolása, melyet cosinus tétellel lehet kiszámolni. Majd ha ez a szög megvan, akkor a háromszög területét a sinusos képlettel lehet kiszámolni (két oldal és közbezárt szögük szinuszának szorzatát felezve).

A keletkező fenti háromszög két 12 egység hosszú oldalai közötti szöget (alfát) kiszámolhatjuk cosinus tétellel:
132 = 122 + 122 - 2 * 12 * 12 * cos (alfa) / - 2*122
169 - 288 = -288 * cos (alfa) /: (-288)
cos (alfa) = -119 / (-288) = 0,4132, melyből alfa = 65,59o
T(fenti háromszög) = 12 * 12 * sin 65,59o : 2 =65,57 (e2)

A keletkező lenti háromszög 14 és 20 egység hosszú oldalai közötti szöget (bétát) kiszámolhatjuk cosinus tétellel:
122 = 142 + 202 - 2 * 14 * 20 * cos (béta) / - 142 - 202
144 - 196 - 400 = -560 * cos (béta) /: (-560)
cos (alfa) = -452 / (-560) = 0,8071, melyből béta= 36,18o
T(lenti háromszög) = 14 * 20 * sin 36,18 o : 2 =82,65 (e2)

Tehát a teljes négyszög területe:
65,57 + 82,65 =148,22 (e2)



1